Vaccinationer

Pneumokok vaccination

Det er igen muligt at blive vaccineret mod pneumokok infektion.

Det gælder for personer, der er fyldt 65 år og til risikogrupper.

Venligst kontakt klinikken for tidsbestilling, eller hvis du er i tvivl.

HPV catch-up vaccinationsprogram til drenge.

HPV catch-up vaccinationsprogrammer til drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 og til unge mænd i alderen 18-25 år, der er tiltrukket af mænd

Tilbuddene om gratis HPV-vaccination mod analkræft er midlertidige, de træder i kraft 1. februar 2020 og slutter 31. december 2021.

Tilbuddet om catch-up HPV-vaccination omfatter

  1. Drenge født i perioden 2006 – 30. juni 2007. Dette midlertidige tilbud gælder til 31. december 2021 og supplerer det generelle og permanente HPV-vaccinationsprogram, som gælder for drenge der er født den 1. juli 2007 eller senere.

  2. Unge mænd, som er tiltrukket af mænd, og som er fyldt 18 år 1. januar 2020 eller senere, men ikke fyldt 26 år før 1. januar 2020.Tilbuddet gælder således mænd, der er tiltrukket af mænd og er født i perioden 1. januar 1994 – 31. december 2003. Tilbuddet frafalder når personen fylder 26 år.

Vaccinationsprogrammet

Drenge, der er under 15 år ved første vaccination, vaccineres med Gardasil 9 på samme vis som piger. Drenge gives første vaccination, snarest muligt efter tilbuddets ikrafttræden og anden vaccination ikke tidligere end 5 måneder efter første vaccination. Vaccinationsserien skal være færdiggjort inden for 13 måneder. Såfremt disse intervaller ikke overholdes, skal der gives i alt tre doser.

Drenge, der er 15 år og derover ved første vaccination, skal have tre doser måned 0, 2 og 6. Minimumsinterval mellem 1. og 2. vaccine er én måned og mellem 2. og 3. vaccine tre måneder. Alle tre vacciner skal så vidt muligt gives inden for ét år. Hvis der går længere tid end anbefalet skal man have næste vaccine hurtigst muligt. Der begyndes aldrig forfra.

INFO – Mæslinger

Voksne kan også blive vaccineret mod mæslinger

Marts 2019

De sidste par uger har der været flere rapporter om tilfælde af mæslinger flere steder i landet. I to af tilfældene har der været tale om en dansker, som er blevet smittet under ferie i udlandet, mens de øvrige er smittet herhjemme. I alle tilfældene har der været tale om voksne mennesker.

I den forbindelse vil Sundhedsstyrelsen endnu engang gøre opmærksom på, at voksne i dag har mulighed for at få en gratis vaccine mod mæslinger, hvis de ikke allerede er vaccineret eller har haft sygdommen. Det tilbud blev indført 1. april 2018.

Tilbuddet retter sig mod personer, der ikke allerede er immune over for mæslinger - det vil sige, enten ved at de har haft sygdommen eller er blevet vaccinerede mod sygdommen.

”Vi vil gerne have, folk er opmærksomme på, om de kunne have behov for at blive vaccineret mod mæslinger”, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen. ”Jo flere danskere, der er vaccineret, jo lavere er risikoen for, at de tager mæslinger med sig hjem fra en rejse eller smitter fx små børn, der ikke er gamle nok til selv at blive vaccineret.”

Baggrunden for det gratis tilbud er, at der ofte ses følgesygdomme ved mæslinger som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan der opstå alvorlige komplikationer som hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade og i værste fald død.

Inden mæslingevaccinen blev indført, var mæslinger meget udbredt i Danmark, og man forventer derfor, at alle danskere født før 1974 allerede har haft sygdommen og derfor ikke kan blive smittet igen. Personer der er født i perioden 1975 til 1986 skal være særligt opmærksomme, i den periode var der færre, der blev vaccineret i forhold til i dag. MFR vaccinen blev indført i Danmark i 1987.

WHO erklærede i 2017 mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder, at sygdommen ikke vil kunne sprede sig i landet, og at udbrud hurtigt kan blive bragt under kontrol. Antallet af tilfælde af mæslinger i Europa er imidlertid vokset de seneste år, og USA har også set udbrud af mæslinger i den senere tid. Muligheden for at blive smittet ved rejser er dermed blevet større.

Bliv vaccineret

Er du i tvivl, om du er vaccineret eller har haft mæslinger, røde hunde og fåresyge, så kan du:

  • Tjekke dit vaccinationskort.
  • Spørge dine forældre.
  • Spørge din læge, hvis du stadig er i tvivl

Du kan blive vaccineret hos din læge, eller på en privat vaccinationsklinik i forbindelse med rejser. Som voksen skal man kun vaccineres én gang, og vaccinen gives i form af MFR-vaccination, der beskytter mod både mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Børn der har fulgt børnevaccinationsprogrammet, er naturligvis beskyttet mod mæslingesmitte, men er man forælder til et barn, som endnu ikke er vaccineret, vil det være en god ide at kontakte egen læge og få en tid til vaccination. Anbefalingen er, at små børn får deres første MFR-vaccination, når de er 15 måneder, og den anden, når de er 4 år.

Information om MFR-vaccination af voksne 

Læs om Børnevaccinationsprogrammet

På indlægsseddel.dk kan du se virkninger og bivirkninger ved vaccinen

PRISER FOR UDLANDSVACCINATIONER

YdelsePris
Konsultationspriskr. 400
Centraleuropæisk encephalitiskr. 410
Difteri/Stivkrampe vaccine kr. 00
Gul feberkr. 440
Hepatitis A/Vaqta vaccine/Leverbetændelse kr. 320
Hepatitis A/Vaqta - børnkr. 270
Hepatitis B vaccine/Engerix B kr. 270
Hepatitis A og B/Twinrix kr.610
Hepatitis A og B/Twinrix - børnkr. 370
Japansk encephalitis/Hjernebetændelsekr. 940
Rabiesvaccinationkr. 760
Meningococvaccine, Menveo, Meningitiskr. 470
Pneumovax/Lungebetændelsekr. 280
Typhus vaccinekr. 320

Vi tilbyder rejsevaccinationer i lægehuset for privatregning. Dog prioriterer vi de syge patienter først. Det er derfor vigtigt at bestille tid i god tid, gerne 1 mdr. før forventet opstart. Ved pludselig opstået behov, kan man alternativt kontakte en af de mange rejsevaccinations klinikker.
Til prisen for vaccine skal der tillægges et honorar for første konsultation på kr. 400 til første person. Eventuelt øvrige personer i en gruppe skal betale kr. 200 pr. person + vaccine.
Ved efterfølgende konsultationer i en vaccinationsserie vil honoraret være kr. 200 + vaccinens pris.

Hvis man skal have udskrevet recepter til malariaprofylakse eller anden rejsemedicin, må man påregne egenbetaling til konsultation.

Vedrørende rejsevaccination bedes oplyst, hvor man skal rejse hen - land/by, hvornår, hvor længe, mellemlandinger, turistophold eller rygsækrejse, sygdomme og evt. graviditet, andre familiemedlemmer.
Sygeplejersken oplyser om rejsevaccination
Sygeforsikringen Danmark yder tilskud til vaccinationer.

Priser opdateret 1. marts 2021

Klik på linket for info om hvor du skal hen Statens Serum Institut

BØRNEUNDERSØGELSER OG VACCINATIONER
BØRNEUNDERSØGELSE sker, når barnet er:

Det første år:

1 uge.

5 uger.

5 måneder.

12 måneder.

De tidlige år:

2 år.

3 år.

4 år.

5 år.

Børne Vaccinations Oversigt

3 måneder: Di-te-ki-pol-hib + pneumokok 1

5 måneder: Di-te-ki-pol-hib + pneumokok 2

12 måneder: Di-te-ki-pol-hib + pneumokok 3

15 måneder: MFR 1

4 år: MFR 2

5 år: Di-te-ki-pol revaccination

12 år: HPV-vacciantion til piger som er fyldt 12 år og indtil 18 år.

HPV vaccination gives 2 gange i løbet af 1. år.

Hvis over 15 år, gives den 3 gange i løbet af 1. år

(HPV-vaccination gives også mod egenbetaling til drenge/mænd samt kvinder over 18 år.  Vaccinen skal medbringes fra apoteket, efter forudgående aftale med lægen, som skriver en recept. )

Desuden MFR 2, hvis der ikke er givet 2 MFR-vaccinationer tidligere.

18 år - kvinder: Rubellavaccination